Frasiga oststänger och värsta kräftsoppan

  • 4
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

Oststänger:
1 smördegsplatta, tinad
1 äggula
1 dl riven Svecia
1 tsk krossat fänkålsfrö
1 tsk hackad dill
1 tsk rivet skal av ekologisk citron
1 nypa chili
1 nypa flingsalt

Soppa:
8dl kräftbuljong (fond+ vatten)
4 dl vispgrädde
1/2 apelsin
4–6 cl konjak
1 tsk majsstärkelse,
utrörd i 2 tsk vatten
salt och svartpeppar

Garnityr:
4 pilgrimsmusslor
2 jordärtskockor, tärnade
4 sticklökar, i bitar
4 eller fler havskräftstjärtar,
kokta
8 sockerärtor, strimlade
lite strimlad spetskål och
ärtskott

Gör så här

1. Gör oststängerna. Värm ugnen till 200 grader. Kavla smördegen lätt och pensla med uppvispad äggula. Strö på riven ost och kryddor. Skär smördegen i 8 remsor som snurras. Lägg på bakplåtspapper och grädda 8–10 minuter tills krispiga.

2. Koka sakta ihop kräftbuljong och grädde med 1/2 apelsin ca 10 minuter. Lyft upp apelsinen och smaksätt soppan med konjak. Vispa ner majsenan och krydda med salt och peppar.

3. Plocka bort muskelfästet som sitter på sidan av pilgrimsmusslan. Pensla musslorna tunt med olja och grilla eller stek på var sida ca 1 minut. Fräs jordärtskockor och lök ett par minuter i smör.

Tillsätt kräftor, sockerärtor, spetskål och ärtskott att bli lite ljumma och krydda med salt. Fördela garnityret i djupa tallrikar, gärna varma.

4. Koka upp soppan och mixa skummig med en mixerstav. Häll upp i tallrikarna och servera med oststänger.

Tips!

Dryckestips: Vitt, fylligt, ekfatslagrat vin av druvan Chardonnay från Kalifornien eller Frankrike.

smaratter,soppor