Saffranssnurror

  • 3 formar
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

50 g jäst
4 dl Mjölk
1 dl Vispgrädde
1 g saffran
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
150 g rumsvarmt Smör
ca 12 dl vetemjöl

FYLLNING
150 g Smör
½ dl vit glögg
200 g mandelmassa
2 dl gula russin

1 ägg

2 dl Crème Fraiche
2 msk florsocker
½ tsk vaniljpulver

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Smula sönder jästen i en degbunke. Värm mjölk och grädde till fingervarmt. Häll i bunken och rör ut jästen. Tillsätt saffran, socker och salt. Knäck i ägget. Dela smöret och lägg i. Jobba in lite mjöl i taget tills det blir en smidig deg. Låt degen jäsa i 40 minuter. Rör under tiden samman fyllningen. Dela degen i 4 delar och kavla ut. Bred på fyllning och skär degen i två bitar. Rulla ihop och skär i skivor. Lägg rullarna i tre springformar och låt jäsa i 30 minuter. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills de har fått fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna något. Rör samman crème fraîche, socker och vanilj. Ringla crème fraichen över bullarna.
Nu är det dags att njuta!

efterratt,jul