Mjölk

Mjölk har länge varit en populär dryck i Sverige och nio av tio personer har högt förtroende för våra svenska mjölkbönder*. Bortsett från att mjölk är gott, innehåller mjölk 18 av de 22 viktigaste näringsämnena som kroppen behöver.

På senare år har vi i mejeribranschen börjat använda olika märkningar på mjölkförpackningar, till exempel ”Mjölkdryck” och ”Färsk” mjölk men finns det någon skillnad och vad är ”riktig mjölk” egentligen?

*Källa: Allmänhetens syn på mjölk och mjölkprodukter, Novus 30 juni 2020. 1034 intervjuer med allmänhet 18-79 år.

Färsk mjölk

Är inte all mjölk färsk, tänker du. – Nej faktiskt inte! Märkningen ”färsk mjölk” innebär att mjölken är lågpastöriserad och behåller sin naturligt goda smak, till skillnad från mjölk som är under högre värmebehandling och kan upplevas smaka lite mer ”kokt”. Färsk mjölk har också något mer vitaminer eftersom vissa av de vattenlösliga vitaminerna kan förstöras till en liten del av för hög värmebehandling.

Vilka fördelar har färsk mjölk?

  • Smaken – färsk mjölk är godare eftersom högre värmebehandling kan ge lite ”kokt” smak.
  • Färsk mjölk har något mer vitaminer eftersom vissa av de vattenlösliga vitaminerna kan förstöras till en liten del av för hög värmebehandling.
  • Känslan av färskhet och att inte dricka äldre mjölk än nödvändigt

Mjölk med lite längre hållbarhet

Mjölk med lite längre hållbarhet, den som vi i branschen kallar för ESL-mjölk är en mjölk som har lite längre hållbarhet eller extended shelf life. Esl-mjölk betyder att man värmer upp mjölken till mellan 90˚-130˚C och därmed avdödar nästan alla bakterier i mjölken. Om man sedan klarar att inte återinfektera mjölken när den förpackas kan man få en hållbarhet på mellan 14- 60 dagar beroende på temperatur, förpackningstyp och förvaringstemperatur.

Mjölkdryck

Mjölk som till exempel är berikad med extra protein eller tillsatt med filtrerad mjölk kallas för mjölkdryck. Mjölk får bara kallas mjölk om det inte är gjort några förändringar i mjölken (förutom minimjölk och lättmjölk som är berikad med D vitamin). Mjölkdryck är alltså mjölk med någon form av berikning eller tillsatts.

Laktos, laktosintolerans och att koka bort mjölksocker

Det är mycket möjligt att du eller någon du känner är känslig mot mjölksocker eller är laktosintolerant. Är du känslig eller är laktosintolerant är det laktos, det naturliga socker som finns i mjölk och i många livsmedel som är gjorda av mjölk som du är känslig emot. Dricker du mjölk eller äter andra produkter med laktos i kan du till exempel få ont i magen, viktigt att komma ihåg är dock att laktos inte är farligt.

En del tror att mjölksocker kan försvinna genom att koka mjölken hemma, det är en myt. För den laktosintoleranta finns laktosfria produkter där en del av mjölksockret filtreras bort och där resten av laktosen delas upp i enkla sockerarter genom enzymering . Prova exempelvis Måväl, ett gott val för din mage.

Ekologisk mjölk

Ekologiska mejeriprodukter är bra på så många sätt. De kommer från lantbruk som arbetar hållbart vilket innebär omsorg om både människor, djur och natur på lång sikt. En ekologisk gård använder inte konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Ekologiska kor äter GMO-fritt foder, det vill säga fodret kommer inte från genmodifierade grödor.

Skånemejeriers ekologiska kor är betande kor som sköts med god djuromsorg och hållbar utveckling. Alla bönder som levererar mjölk till Hjordnäras sortiment är KRAV-certifierade. Det innebär att de måste leva upp till en lång lista med KRAVs kriterier. Tack vare det, har vi den stora förmånen att samarbeta med moderna, visionära bönder som arbetar på ett hållbart sätt och levererar förstklassig mjölk som blir förstklassiga produkter.

Detta investerar du i när du köper Hjordnära – vårt ekologiska sortiment.

  • BIOLOGISK MÅNGFALD - Ekologiska gårdar har ofta 50 procent fler arter av växter och pollinerare tack vare att de inte använder naturfrämmande bekämpningsmedel. Hurra för blommor och bin!
  • NATURLIGT FODER - Korna äter bara ekologiskt foder. Merparten odlas på den egna gården eller i närheten. Därför behöver ekologiska gårdar större areal för odling av gräs och klöver.
  • VÄLMÅENDE KOR OCH LANDSKAP - Korna betar i hagen minst 12 timmar per dag en stor del av året och hjälper naturen genom att hålla landskapet öppet.
  • LEVANDE JORD OCH FRISKT VATTEN - Gödsel från djur och växtrester ger levande och bördig jord. Avsaknaden av konstgödning och naturfrämmande bekämpningsmedel håller grundvattnet rent.