Äppelkompott med kardemummaskorpor

  • 4 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

25 g jäst
100 g Smör
2 ½ dl Mjölk
½ tsk salt
½ dl ljus sirap
1 msk kardemumma
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
6 äpplen
1 dl vatten
½ dl strösocker
3 kanelstänger
3 tsk riven ingefära
3 dl Vispgrädde

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Smula sönder jäst i
en bunke. Värm mjölk och smör tills det är fingervarmt. Rör ut jästen med mjölk. Häll i salt, sirap, och mortlad kardemumma. Blanda i mjöl och bakpulver. Rulla ut till fyra längder. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ca 20 minuter. Ta ut och skär i bitar. Sänk värmen i ugnen till 125°. Lägg ut skorporna på plåten och torka dem i ugnen i ca 10 minuter. Skär äpplen i bitar och lägg i en kastrull. Häll på vatten, socker, kanelstänger och ingefära. Låt puttra till äpplena börjar mjukna. Krossa 8 skorpor och lägg i botten på glas. Lägg på äppelkompott och toppa med vispad grädde.

Tips!

Spara skorporna som blir över i en burk med lock.

efterratt