Bobotie

  • 4 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

400 g lamm- eller nötfärs
1 skiva vitt bröd
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
2 msk Smör
1 msk curry
1 1/2 tsk salt
1 tsk chilipulver
2 lagerblad
1/2 dl skållad och hackad mandel
1/2 dl torkade, hackade aprikoser
1/2 dl russin
saft och rivet skal av 1/2 citron
1 ägg
1/2 tsk gurkmeja

Till servering:
ris
chutney
Gräddfil

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Lägg brödet i en skål och häll på grädden. Låt det stå i 15 minuter. Fräs lök och vitlök i smör utan att det tar färg. Rör ned kryddor och mandel och fräs alltsammans någon minut till. Lägg köttfärsen i en bunke och tillsätt lökblandningen, aprikoser, russin, citron och det blötlagda brödet (spara grädden). Rör alltsammans till en jämn smet. Vispa ägget med den sparade grädden och gurkmejan. Slå hälften av det i färsen. Smörj en ugnsfast form, lägg i färsen och häll på resten av äggrädden. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Servera med ris, chutney och en klick gräddfil.

huvudratt