Dinkelbröd med Herrgård och äpple
- Medel
- Över 45 min
Ingredienser
50 g jäst
6 dl vatten
2 msk honung
2 msk rapsolja
2 tsk salt
2 äpplen
150 g ost, Minimi Herrgård 17%
7 1/2 dl dinkelmjöl med fullkorn
7 1/2 dl dinkelsikt
Till garnering:
äpple
färsk rosmarin
flingsalt
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Häll över fingervarmt (37°) vatten. Tillsätt honung, rapsolja och salt. Riv äpplet och osten grovt. Tillsätt äpplet och osten. Tillsätt mjölet lite i taget men spara ca 1 dl till utbakning.
Degen ska vara lite lös. Arbeta 10–15 minuter. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 40 minuter. Häll upp på ett mjölat bakbord.
Gör 2 baguetter, vrid dem och stick ned äppelklyftor och kvistar av färsk rosmarin. Strö över flingsalt och pudra över mjöl. Låt jäsa ca 30 minuter. Grädda i ugn 225°, i 10–15 minuter.
Du kan även spara hälften av osten och strö ovanpå brödet före gräddning.
Tips!
Degen ska vara lite lösare än vanligt när man använder dinkelmjöl. Annars är det lätt att brödet blir torrt.
vegetariskt
