Gammaldags stek med gräddsås
- 4 portioner
- advancerad
- Över 45 min
Ingredienser
800 g rostbiff, fransyska eller innanlår
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk Smör
1 morot i bitar
1 liten selleri i bitar
2 grovskurna gula lökar
2 vitlöksklyftor
Sås:
1-2 msk vetemjöl
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
soja
salt och peppar
Till servering:
gelé
konserverade päron
kokt broccoli, morötter eller brysselkål
Potatisgratäng:
800 g skivad potatis
1 strimlad purjolök
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
2 dl Vispgrädde
2 dl Mjölk 3%
50 g Svenskt Smör
3 dl riven ost, Allerum Präst
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Salta och peppra steken och bryn den i smöret. Fräs grönsaker, lök, vitlök och lägg dem i en form tillsammans med köttet. Ställ in i ugnen och stek till en innertemperatur på 67°. Ta ut steken och vira in den i folie och låt den vila i 15 minuter. Sila stekskyn i en kastrull och låt koka tills hälften återstår. Blanda mjöl och grädde och vispa så att det blir jämnt. Häll ner gräddblandningen i köttspadet och rör ihop. Smaksätt med svartvinbärsgelé och soja. Krydda med salt och peppar. Skär steken i tunna skivor och servera med sås, potatisgratäng, grönsaker och geléfyllda päronhalvor.
Potatisgratäng: Smöra en gratängform. Varva potatis, lök, salt och peppar. Blanda grädde och mjölk och slå över potatisen. Klicka över smöret. Ställ in i ugnen och grädda vid 200° i 20 minuter. Ta ut formen och lägg på osten, grädda i ca 30 minuter till.
Tips!
Vill du koka egna päron? Blanda en lag på 4 dl vatten, 2 dl socker och 1/2 pressad citron och koka upp den. Skala 2 päron och dela dem i halvor. Ta ur kärnhusen. Lägg ner päronen i lagen och koka dem mjuka i ca 15 minuter. Låt dem svalna.
huvudratt
