Gratinerad bakpotatis och olika fyllningar

  • 4
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

4 stora bakpotatisar
flingsalt
1 msk svenskt smör
1/2 dl mjölk, varm

Fyllning med ost:
2 dl riven Svecia
2 msk hackad sticklök
salt och svartpeppar från kvarn

Fyllning med lax:
100 g rökt lax, hackad
1 msk kapris, grovt hackad
2 soltorkade tomater i olja,
hackade
1 msk strimlad purjolök
lite finriven citron

Fyllning med svamp:
2 dl brynt blandsvamp
2 msk gräslök
100 g rökt skinka
1 msk grovkornig cidersenap
2 msk hackade färska örter, t.ex.
bladpersilja, timjan och salvia

Fyllning med ansjovis:
8 ansjovisfiléer
2 msk hackad rödlök
1 dl tärnat äpple
2 msk hackad bladpersilja
1 msk hackad dill

Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och blanda ner i potatiscrèmen.

Gör så här

1. Värm ugnen till 200 grader. Tvätta potatisen och nagga runtom med en gaffel. Vänd potatisarna i flingsalt och lägg dem i en ugnssäker form. Baka dem omkring en timma tills mjuka.

2. Halvera potatisarna och gröp ur köttet med hjälp av en sked. Lämna ett 5 mm tjockt skal. Ställ de urgröpta potatisarna på en plåt och mosa inkråmet genom en potatispress eller sil och blanda med smör och mjölk. Blanda ner ost och lök eller någon av fyllningarna nedan. Smaka av med salt och peppar.

3. Fördela fyllningen i potatishalvorna och gratinera i ugn ca 15 minuter till fin färg.

forratt,huvudratt