Hallonmoussetårta på mandelbotten
- 8 bitar
- advancerad
- Över 45 min
Ingredienser
Mandelbotten:
400 g mandelmassa
4 ägg
4 msk kakao
Hallonmousse:
5 gelatinblad
1 vaniljstång
1 ½ dl vatten
1 dl socker
225 g hallon
3 dl Vispgrädde
100 g färska hallon till garnering
ätbara blommor som penséer, ringblomma eller violer
Gör så här
Botten:
Sätt ugnen på 200°C. Riv mandelmassan. Tillsätt äggen, ett i taget, därefter kakaon och rör till en jämn smet med elvisp.
Smörj en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Bred ut smeten i formen. Grädda i 12-14 minuter. Lossa bottnen från formen. Klä insidan av formen med plastfolie så blir det lättare att få loss tårtan sedan. Lägg tillbaka bottnen i formen.
Hallonmousse:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt vatten och socker, koka tills sockret löst sig. Rör ut gelatinet i sockerlagen. Mixa hallonen och rör ner i socker­lagen och låt svalna. Vispa grädden hårt och blanda försiktigt med hallonlagen. Häll hallon­moussen över bottnen i den plastklädda formen och ställ i frysen minst 2 timmar. Går också bra att frysa, ta då ut den en timme innan servering.
efterratt
