Kanelbullar

  • 24 st
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

Bullar

4 dl mjölk
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 ½ dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 15 dl vetemjöl

 

1 ägg till pensling
pärlsocker

 

Kanelfyllning

200 g smör
1 dl socker
2 msk kanel

Rör samman till en jämn fyllning.

 

Äppelfyllning

200 g smör
1 dl socker
2 msk kanel
2 rivna äpplen

Rör samman smör, socker och kanel. Bred ut på degen. Strö över de rivna äpplena.

 

Blåbärs- och vit chokladfyllning

200 g smör
1 dl socker
2 msk kanel
150 g riven vit choklad
200 g frusna blåbär

Rör samman smör, socker, kanel och vit choklad. Bred ut på degen. Strö över blåbären.

 

Nötfyllning

200 g smör
1 dl socker
2 msk kanel
100 g pekannötter
100 g hasselnötter

Rör samman smör, socker och kanel. Hacka nötterna och blanda ner.

 

Gör så här

Sätt ugnen på 250°.

Värm mjölken tills den är fingervarm. Smula ner jäst i en degbunke. Häll ner mjölken i bunken och rör ut jästen. Skär smöret i mindre bitar och lägg ner tillsammans med ägg, socker, salt och kardemumma. Häll i mjöl, lite i taget, och jobba ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter.

Ta upp och knåda lätt. Dela degen i två bitar. Kavla ut och bred på valfri fyllning. Rulla ihop och skär i skivor. Lägg bullarna i pappformar som du ställer på en plåt. Låt jäsa i 25 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter.

efterratt