Kanelbullar
- 24 st
- Medel
- Över 45 min
Ingredienser
Bullar
4 dl mjölk
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 ½ dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
pärlsocker
Kanelfyllning
200 g smör
1 dl socker
2 msk kanel
Rör samman till en jämn fyllning.
Äppelfyllning
200 g smör
1 dl socker
2 msk kanel
2 rivna äpplen
Rör samman smör, socker och kanel. Bred ut på degen. Strö över de rivna äpplena.
Blåbärs- och vit chokladfyllning
200 g smör
1 dl socker
2 msk kanel
150 g riven vit choklad
200 g frusna blåbär
Rör samman smör, socker, kanel och vit choklad. Bred ut på degen. Strö över blåbären.
Nötfyllning
200 g smör
1 dl socker
2 msk kanel
100 g pekannötter
100 g hasselnötter
Rör samman smör, socker och kanel. Hacka nötterna och blanda ner.
Gör så här
Sätt ugnen på 250°.
Värm mjölken tills den är fingervarm. Smula ner jäst i en degbunke. Häll ner mjölken i bunken och rör ut jästen. Skär smöret i mindre bitar och lägg ner tillsammans med ägg, socker, salt och kardemumma. Häll i mjöl, lite i taget, och jobba ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 30 minuter.
Ta upp och knåda lätt. Dela degen i två bitar. Kavla ut och bred på valfri fyllning. Rulla ihop och skär i skivor. Lägg bullarna i pappformar som du ställer på en plåt. Låt jäsa i 25 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
efterratt
