Knyten med äpple och kanel

  • 8 stycken
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

3 stora äpplen
3 msk Smör
3 msk socker
2 tsk kanel
1 förpackning filodeg
eller kavlad smördeg
2 dl Vispgrädde

Till pensling:
1 ägg (till smördeg)
1 msk Smör (till filodeg)

Till servering:
vispad grädde
florsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Skala och skär äpplena i ca 1×1 cm stora tärningar. Smält smöret i en stekpanna. Rör ned socker, äpple och kanel. Stek äppeltärningarna på svag värme tills de är gyllengula och mjuka. Låt det hela svalna något innan du fyller knytena. Lägg degen dubbel om du använder filodeg. Skär fyrkanter ca 10×10 cm av degen. Lägg på en klick fyllning och vik ihop. Pensla med smör eller uppvispat ägg beroende på deg. Grädda i mitten av ugnen 15 minuter eller tills degen är vackert guldbrun. Servera med lättvispad grädde. Sikta gärna florsocker över knytena för extra elegans.

efterratt