Kryddig köttfärspaj

  • 4 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

Pajdeg:
3 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
115 g Smör

Fyllning:
200 g köttfärs
1 gul lök
1 morot
2 klyftor vitlök
1 tsk curry
1 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
2 msk tomatpuré
2 1/2 dl Mellangrädde
salt och peppar
1 msk mjöl
1 stort ägg
1 dl riven lagrad ost, Allerum Präst

Gör så här

Värm ugnen till 225°. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen eller kör den i matberedare så att den precis bara hinner forma sig till en boll. Tumma ut degen i pajformen, spara gärna lite deg till dekoration och ställ formen kallt en stund. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Skala och hacka lök, morot och vitlök. Fräs alltsammans i smör tillsammans med köttfärs och kryddor. Tillsätt tomatpuré och grädde och koka ihop i 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ser det såsigt ut, strö på lite mjöl och koka ihop ytterligare. Ta pannan från värmen och rör ner ägget i färsen. Fördela köttfärsen i pajskalet, täck med ost och ev. pensla degränder med uppvispat ägg. Grädda pajen i 200° 20-25 minuter eller tills den stelnat och fått fin färg.

Tips!

2 msk Crème Fraiche i degen gör den extra spröd.

huvudratt,smaratter