Lamm med lök och mejram

  • 4 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

Lamm:
Lammrygg 600 g
Timjan 1 kvist
Vitlök 1 klyfta
Skånemejerier Smör 1 msk

Confriterad gul lök:
Gul lök, normalstor 2 st
Smält smör

Lökpuré:
Rödlök 2 st
Schalottenlök 1 st
King solo vitlök 1/4 st
Olivolja
Citron, pressad 1/2 st

Friterad lök:
Rödlök 1 st
Mjölk 1 dl
Olja

Glaserade lökar:
Pärllökar, röda, små 4 st
Ekologiskt Gourmet Smör 1 msk
Mejram 20 g
Grönsaksfond 1/2 dl
Salt
Peppar

Gör så här

Lamm:
Stek lammet krispigt i smör, timjan och vitlök med fettkappan vänd nedåt. Baka färdigt i ugn på 150° med en kärntemperatur på 58°.

Confriterad gul lök:
Skala lökarna och skär av topp och botten en bit in på löken. Dela löken så att du får två kanelbullslika halvor. Lägg löken i ett bleck och täck den med smält smör. Täck blecket med aluminiumfolie och baka 2 timmar i ugn på 120°. Löken ska bli helt mjuk. Lyft upp löken och låt den droppa av innan den kyls. Sila smöret och kyl.

Lökpuré:
Skär ner lökarna i lagom storlek. Svetta lök och vitlök mjuk i panna på svag värme. Häll på 1 dl vatten och låt koka under lock tills vattnet är nästan borta. Lyft upp den mjuka löken och lägg i en mixer. Mixa och späd med olivolja till önskad konsistens. Smaka av med citron, salt och peppar.

Friterad lök:
Värm oljan till 180°. Skala löken, dela på hälften och skiva tunt. Lägg löken i mjölken och låt dra i ca 15 min. Lyft upp löken ur mjölken och låt den droppa av. Dela sedan löken i sina lameller. Fritera löken i oljan tills löken är gyllenbrun och låt den droppa av på ett papper. Ställ torrt i rumstemperatur.

Glaserade lökar:
Skala pärllökarna och dela på hälften. Stek dem i gryta tills de får en gyllenbrun färg. Tillsätt de andra ingredienserna och brässera färdigt. Smaka av med salt och peppar.

huvudratt