Lammracks med potatis- och palsternackspuré
- 4 portioner
- advancerad
- Över 45 min
Ingredienser
1 kg lammracks (hel bit)
1 knippa timjan
6 persiljestjälkar
2 rosmarinstjälkar
4 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
salt och svartpeppar
Örtsås:
sky från köttet
2 dl Matlagningsgrädde
1 tsk majsstärkelse
salt och vitpeppar
Potatis- och palsternackspuré:
300 g potatis
200 g palsternacka
2 msk Smör
2–3 dl Mjölk
salt och vitpeppar
Gör så här
Blanda timjan, persilja och rosmarin. Skär vitlök och schalottenlök i skivor. Bred ut löken i en ugnsfast form och strö över hälften av örterna. Bryn lammracksen och lägg dem på ört- och lökblandningen. Strö resten av örterna på köttet. Slå över 2 dl vatten, salta och peppra. Stek i ugn, 150°, till en innertemperatur på 55°. Sila skyn från köttet, koka ihop tills hälften återstår.
Tillsätt gräddenoch koka ihop i 5 minuter. Red av med majsstärkelse utrörd i vatten. Smaka av med salt och vitpeppar. Skala och koka potatis och palsternacka. Värm mjölken. Stöt potatis och palsternacka till ett fint mos, tillsätt under tiden smöret ochmjölken till önskad konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar. Dela lammracksen i portionsbitar, servera med purén.
Ringla över örtsåsen.
huvudratt
