Laxpaté med gurksallad
- 6 portioner (12 skivor)
- advancerad
- Över 45 min
Ingredienser
300 g laxfilé, rå och benfri
100 g rökt lax
2 dl Mellangrädde
2 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
gurka
1/2 msk lime- eller citronsaft
1/2 msk olja
strimlad persilja
Gör så här
Mixa laxen i matberedare. Tillsätt grädde, ägg, salt och peppar. Mixa försiktigt ihop till en smet.
Sätt ugnen på 100°. Ta en ugnsfast form som rymmer en brödform. Fyll formen med vatten till 1/3. Fodra en brödform med plastfilm och klicka i färsen. Vik ihop plastfilmen om färsen. Baka färsen i vattenbad tills den stelnar, ca 20-25 minuter.
Ta upp formen ur vattenbadet och ställ den kallt fram till servering. Lyft upp patén ur formen med hjälp av plastfilmen. Tag bort den när du skär upp laxpatén.
Skala och skiva gurkan. Ringla över olja, lime samt lite salt och peppar.
Servera patén i skivor, gärna på endiveblad tillsammans med gurksalladen och strimlad persilja.
forratt
