Lyxig fiskgratäng
- 4 portioner
- Medel
- Max 45 min
Ingredienser
3 fänkål
3 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
1 dl vitt vin
8 stora potatisar
4 dl mjölk
100 g Smör
600 g torsk, i skivor
100 g blåmusslor
4 dl vispgrädde
½ citron
3 msk riven Allerum Herrgård
salt och peppar
fänkål
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Klyfta fänkålen och lägg i ugnsfast form. Täck med vatten, vinäger och vitt vin. Baka under folie i 30 minuter. Spara buljongen. Koka potatis, gör ett krämigt lätt potatismos, använd gärna buljongen från fänkålen för att smaksätta potatismoset. Spritsa ett tunt lager mos i botten, varva med vinkokt fänkål, torskskivor och blåmusslor i en ugnsfast form. Häll grädden i en skål och riv i skal från citron. Salta och peppra. Häll grädden över fisk och fänkål. Strö över ost. Baka i ugn ca 20 minuter. Garnera med tunt hyvlad rå fänkål.
huvudratt