Mandelkaka med inkokta fikon och kardemummafraiche

  • 8 portioner
  • Medel
  • Max 45 min

Ingredienser

100 g smör
1 dl socker
2 ägg
100 g mandelmassa
1 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 dl Crème Fraiche

4 färska fikon
2 dl vatten
1 dl socker
½ tsk vaniljpulver

2 dl Crème Fraiche
1 dl Kaffegrädde
3 msk florsocker
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull.
Vispa socker och ägg poröst. Riv mandelmassa och blanda ner i äggsmeten tillsammans med
mjöl, bakpulver och crème fraiche.
Smöra och bröa små portionsformar. Häll i smeten och grädda dem mitt i ugnen i 15 minuter. Ta ut
och låt svalna. Skär fikon i kvartar. Koka samman vatten, socker och vanilj. Lägg i
fikonen och låt puttra med en kort stund. Låt svalna i lagen. Rör samman crème fraiche och kaffegrädde med
florsocker, kardemumma och ingefära. Lägg upp kakorna, toppa med fikon och servera med sås.

efterratt,jul