Mandeltårta
- 8-10 bitar
- Medel
- Över 45 min
Ingredienser
Maräng:
6 äggvitor
2 dl florsocker
200 g mald sötmandel
Kolakräm:
2 1/2 dl Mellangrädde
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl sirap
Till garnering:
3 dl Vispgrädde
Gör så här
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret, lite i sänder, under kraftig vispning. Vänd ner mandeln. Bred ut smeten i en långpanna, 25×35 cm, klädd med bakplåtspapper. Om du smörar papperet, lossnar kakan lättare. Grädda mitt i ugnen, 175°, 20-30 minuter. Låt kakan svalna något innan papperet tas bort. Blanda alla ingredienser till kolakrämen i en kastrull. Koka kraftigt tills krämen är tjockflytande, ljusbrun och har fått kolasmak, 5-10 minuter. Krämen tjocknar ytterligare när den kallnar. Bred den varma krämen över kakan. Låt kallna. Vispa grädden och garnera kakan med t ex vinbär.
efterratt
