Marinerad rostbiff med madeirasås
- 8 portioner
- Medel
- Över 45 min
Ingredienser
1 1/2 kg rostbiff
Smör
salt och vitpeppar
Marinad:
1 liter vatten
3 köttbuljongtärningar
3 msk balsamvinäger
3 dl vitt vin
2 skivade schalottenlökar
1 msk torkad rosmarin
1 tsk grovmalen svartpeppar
Sås:
2 dl madeira
3 msk kalvfond
2 dl Vispgrädde
1 dl Crème Fraiche
1 msk kinesisk soja
salt och svartpeppar
Gör så här
Bryn köttet på hög värme i stekpanna med smör. Lägg därefter köttet i en ugnssäker form och stick in en stektermometer där köttet är som tjockast. Låt köttet stå i ugn, 125°, till önskad innertemperatur. (Vid 55º har köttet en röd kärna, vid 60º är köttet rosa och vid 70º genomstekt.) Beräkna stektiden till 1-2 timmar. Koka ihop ingredienserna till marinaden några minuter och låt svalna. Lägg det färdigstekta, varma köttet i marinaden. Låt ligga kallt 1-2 dygn. Om inte marinaden täcker köttet, vänd det några gånger under tiden. Blanda madeira, kalvfond, grädde och crème fraiche i en kastrull. Koka upp under vispning. Låt koka ihop ca 10 minuter. Smaksätt med soja, salt och peppar.
Ta upp köttet ur marinaden och skiva det tunt. Servera med såsen och t ex ugnsstekt potatis och grönsaker.
huvudratt
