Matjessill med kåsebergapotatis, gräddfil och dill
- 4 portioner
- Medel
- Max 45 min
Ingredienser
Ekologisk gräddfil 1 dl
Grädde 4 msk
Agar agar 1 g
Skånemejerier smör 50 g
Salt och peppar
Matjessillfiléer 4 st
Sparrispotatisar, gärna från Stockholmsgården 8 st
Ägg från frigående höns, hårdkokta 2 st
Rödlök, finhackad ½ st
Citron 1 msk
Rapsolja, kallpressad 1 msk
Dill, fint plockad 1 dl
Salt och peppar
Gör så här
Blanda gräddfil och grädde i en kastrull. Smaka av med salt och peppar. Vispa försiktigt i agar agar. Koka försiktigt i 3 minuter under omrörning. Häll upp i en lämplig form 10×10 cm. Låt svalna. Skär i 4 längder. Tvätta och skiva sparrispotatisen i halvcentimetersskivor. Koka den försiktigt i saltat vatten. Häll av vattnet och ställ åt sidan. Skär ägget i tärningar och blanda potatis, ägg, rödlök och dill. Smaka av med rapsolja, citron, salt och peppar. Bryn smöret i varm kastrull, när det börjar dofta lite hasselnöt är det färdigt. Servera sillfilén ovanpå gräddfilsgelén och häll smöret över fisken. Garnera med lite plockad dill. Servera potatissalladen bredvid.
forratt,huvudratt
