Matjessill med kåsebergapotatis, gräddfil och dill

  • 4 portioner
  • Medel
  • Max 45 min

Ingredienser

Ekologisk gräddfil 1 dl
Grädde 4 msk
Agar agar 1 g
Skånemejerier smör 50 g
Salt och peppar
Matjessillfiléer 4 st
Sparrispotatisar, gärna från Stockholmsgården 8 st
Ägg från frigående höns, hårdkokta 2 st
Rödlök, finhackad ½ st
Citron 1 msk
Rapsolja, kallpressad 1 msk
Dill, fint plockad 1 dl
Salt och peppar

Gör så här

Blanda gräddfil och grädde i en kastrull. Smaka av med salt och peppar. Vispa försiktigt i agar agar. Koka försiktigt i 3 minuter under omrörning. Häll upp i en lämplig form 10×10 cm. Låt svalna. Skär i 4 längder. Tvätta och skiva sparrispotatisen i halvcentimetersskivor. Koka den försiktigt i saltat vatten. Häll av vattnet och ställ åt sidan. Skär ägget i tärningar och blanda potatis, ägg, rödlök och dill. Smaka av med rapsolja, citron, salt och peppar. Bryn smöret i varm kastrull, när det börjar dofta lite hasselnöt är det färdigt. Servera sillfilén ovanpå gräddfilsgelén och häll smöret över fisken. Garnera med lite plockad dill. Servera potatissalladen bredvid.

forratt,huvudratt