Mormor Dagnys fikonkaka

  • 1
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

200gr Fikon
50gr (3/4 dl) russin
1dl cognac eller vatten för blötläggning
150gr smör
1,5dl gräddmjölk (1/2 mjölk 1/2 grädde)
220gr (2,5dl) socker
3st ägg
3dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 gr (1dl) hasselnötter

Gör så här

Börja med att tärna fikonen och lägg dem och russinen i cognac eller vatten i några timmar.

Ta gärna fram smör och ägg en stund innan så att de är rumstempererade när du börjar baka.

Rostar du nötterna blir de godare.

Börja med att hacka nötterna. Blanda sedan socker och smör till en slät lite luftig smet. Sedan ska äggen i ett och ett, låt smeten gå samman innan nästa ägg. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.

Fortsätt sedan med gräddmjölken lite i taget, det är alltid bra om alla ingredienser har samma temperatur så är risken för att det skär sig mindre! Vänd sedan ner nötter, fikonen och russinen och häll sedan smeten i en välsmord bröad form och baka i 175 grader i ca 50 minuter.

Lycka till med julbaket!

/Mikael Palm, Högalids gård i Smedstorp

Tips!

Kakan blir bara bättre om den får stå en dag eller två.

efterratt,jul