Österlensäpple x 2 med vaniljglass och kondenserat mjölkskum

  • 4 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

Äppeltarte:
Små tarteformar ca 7 cm i diameter 4 st
Råsocker 2 msk
Strösocker 2 msk
Skånemejerier Smör 2 msk
Äpplen, ex Aroma 2 st
Smördegslock i samma storlek som tarteformen 4 st

Äppelkompott:
Äpplen, ex Cox Orange eller Aroma 2 st
Vaniljstång, urskrapad 1/2 st
Strösocker 2 msk
Citron, färskpressad 1/2 msk

Vaniljglass:
Kaffegrädde 5 dl
Socker 75 g
Vaniljstång 1/2 st
Äggulor 5 st
Kondenserad mjölk 1 dl
Ekologisk crème fraiche 1 dl
Gräddsifon
Kolsyrepatron

Gör så här

Äppeltarte:
Smält socker och smör till mörk karamell. Häll i karamellen i formarna. Skala äpplena och skär ca 2 mm tunt på en mandolin eller skärmaskin. Lägg äpplena ”en cheval” (omlott) i formarna. Täck med smördeg och baka i ugn på 225° i ca 15 minuter. Vänd upp och ner på formen så att tarten hamnar med smördegen nedåt.

Äppelkompott:
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och lägg på lock. Koka till en mjuk kompott. Rör om ibland så att kompotten inte bränner vid. Ställ i kyl.

Vaniljglass:
Vispa äggulor och socker. Koka upp grädden med vaniljstången. Vispa ner vaniljgrädden i äggblandningen. Häll tillbaka smeten i grytan och värm försiktigt under omrörning tills den blir 82° varm. Sila smeten och kör i glassmaskin. Vispa kondenserad mjölk och crème fraiche tillsammans. Häll i en gräddsifon och fyll på med en patron. Skaka och ställ i kyl.

efterratt