Paj med fetaost, spenat och tomat

  • 6 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

Pajdeg:
125 g kylskåpskallt Smör
3 dl vetemjöl
1 krm salt
1-2 msk iskallt vatten

Fyllning:
4 ägg
4 dl Mjölk 3%
200 g färsk spenat
200 g fetaost
1 dl svarta oliver
2 färska tomater
salt och peppar

Favoritsås:
3 dl Gräddfil
3 msk finhackad färsk timjan eller 1 msk torkad
1-2 msk fransk senap
salt och peppar

Gör så här

Skär smöret i cm-stora kuber. Lägg ner smör, mjöl och salt i matberedaren. Kör tills degen ser ut som smulor. Stanna matberedaren. Tillsätt 1 msk vatten och kör tills det blivit en degboll. Tillsätt mer vatten om degen är för torr. Lägg degen i en plastpåse i kylen minst 1 timme. Tumma ut pajdegen i en pajform. Picka botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 200°, ca 15 minuter.
Vispa ihop ägg, mjölk med salt och peppar. Lägg spenat på botten av pajskalet. Varva med fetaost, oliver och tomater i skivor. Häll på äggstanningen. Grädda i ugnen 35-40 minuter i 200°. Rör ihop såsen och ställ kallt.
Servera pajen med Favoritsås och gärna en sallad.

huvudratt