Pannacotta med apelsin och sviskon
- 4 portioner
- Medel
- Över 45 min
Ingredienser
3 dl Vispgrädde
2 dl Matyoghurt
1/2 dl strösocker
1/2 vaniljstång
2 1/2 gelatinblad
8 sviskon, delade i mindre bitar
skal + fileér av 1 apelsin
juice av 1 apelsin
1/2 dl råsocker
Gör så här
Blötlägg gelatinbladen i rikligt med vatten. Koka upp vispgrädde, vaniljstång och socker. Låt vila en stund. Tillsätt gelatinbladen och rör ut dem ordentligt i gräddblandningen. Tillsätt yoghurten. Häll upp blandningen i formar eller glas. Kyl!
Riv eller skala av det yttersta skalet på en av apelsinerna och skär sedan bort resten av skalet och släng. Skär ut apelsinköttet utan att få med något vitt. Pressa juicen ur den andra apelsinen. Smält råsockret i stekpannan. Tillsätt sviskon, socker, fint strimlat apelsinskal och apelsinjuice. Låt allt koka ihop till hälften. Rör i ett par klickar rumstempererat smör och blanda i apelsinbitarna. Låt allt svalna ordentligt. Krydda gärna med kanel eller stjärnanis.
Ta ut panacottan från kylen när den stelnat. Häll över fruktblandningen och servera!
Tips!
Recept från Robert Nilsson, vinnare Årets Kock 1998
efterratt
