Plommonkaka med vaniljsås

  • 10 bitar
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

2 dl strösocker
1 g saffran
200 g rumsvarmt Smör
3 ägg
2 1/2 dl Lätt Crème Fraiche
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl solrosfrön
gula plommon

Vaniljsås:
2 1/2 dl Vispgrädde
1 vaniljstång
2 msk florsocker

Gör så här

Mortla saffran och socker. Vispa det och smöret poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Rör i crème fraiche. Blanda mjöl, bakpulver och 3/4 av solrosfröna och rör till en jämn smet. Häll den i en smord och bröad form. Dela och kärna ur plommonen och fördela dem i formen. Strö över resten av solrosfröna. Grädda i ugn, 175°, 50-60 minuter. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur kärnorna och mortla dem med florsockret tills kärnorna har lösts upp. Vispa grädden och smaka av med vaniljsockret. Låt kakan svalna och servera med vaniljsåsen.

efterratt