Potatisgratäng med dubbelmarinerad fläskfilé

  • 4 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

500 g fläskfilé
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
3 msk vit balsamicovinäger
3 msk basilika
3 msk bladpersilja
salt
peppar

1 kg potatis (mjölig sort)
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
5 dl Flytande Crème Fraiche
1 dl riven ost Präst

Gör så här

Börja med att putsa filén och lägg den i en påse. Häll i olja och riv i vitlök. Salta och peppra. Låt köttet ligga i marinad minst två timmar. Sätt ugnen på 200°. Bryn köttet runt om. Lägg i en ugnsfast form och sätt en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek tills termometern visar 68°. Ta ut och låt svalna. Lägg filén i en påse och häll på balsamico. Hacka örterna och strö på. Ställ in i kylen och låt marinera. Gärna över natten.
Sätt ugnen på 200°. Skala potatisen. Skiva potatisen och purjolöken i tunna skivor. Varva potatis och purjolök i en ugnsfast form. Pressa över vitlök. Häll crème fraiche över gratängen. Krydda med salt och peppar. Ställ in mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills gratängen är mjuk. Strö över ost och ställ in i ugnen i ca 10 minuter till. Servera med skivor av den kalla fläskfilén.

Tips!

En festlig rätt att bjuda dina vänner på!

huvudratt