Ris à la Malta i form

  • 4 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

3 dl vatten
1 msk Smör
1/2 tsk salt
1 1/2 dl rundkornigt ris
8 dl Mjölk 3%
1 bit kanelstång
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
5 blötlagda gelatinblad
2 dl Vispgrädde

Till servering:
1 paket frysta hallon
socker

Gör så här

Koka upp vatten, smör och salt. Lägg i risgrynen och låt dem koka tills vattnet kokat in. Späd med mjölken, lägg i kanelstången och koka på svag värme tills grynen är mjuka, cirka 20 minuter. Rör noga och passa så det inte bränns vid. Rör ned socker, vaniljsocker och de blötlagda gelatinbladen i den varma gröten. Vispa grädden och vänd ihop gröt och grädde när gröten svalnat. Slå upp gröten i vattensköljda formar. Ställ det hela kallt till servering. Värm hallonen och sockra efter smak. Lägg en sked hallon ovanpå varje uppstjälpt rispudding.

efterratt,jul