Rödbetssoppa

  • 4 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk Smör
1 liter köttbuljong
500 g rödbetor
1 morot
1 palsternacka
1 klyfta vitkål, ca 200 g
1 lagerblad
6 kryddnejlikor
5 svartpepparkorn
ca 1 ½ msk vinäger
eller saft av citron
salt och svartpeppar
8-12 prinskorvar

Till servering:
2 dl Gräddfil
1-2 msk riven färsk pepparrot

Gör så här

Hacka gul lök och vitlök. Fräs löken i smör i en kastrull, häll på buljongen. Riv alla rödbetor utom en, samt morot och palsternacka grovt. Finstrimla vitkålen, lägg grönsakerna i buljongen. Tillsätt kryddorna och låt koka på svag värme under lock 20-30 minuter tills grönsakerna är mjuka. Riv den sista rödbetan och lägg ner den i kastrullen och koka ytterligare några minuter. Smaksätt med vinäger, salt och svartpeppar. Tillsätt prinskorvarna och låt dem bli varma. Servera med gräddfil smaksatt med pepparrot och gärna grovt bröd.

huvudratt,soppor