Sallad med färska rödbetor, Svecia och honungsrostade nötter

  • 4
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

1 bunt färska rödbetor
2 msk kallpressad rapsolja
1/2 liten ekologisk citron,
saft och rivet skal
salt och svartpeppar
1 ask babyspenat
1 ask krasse eller rödbetsskott

Crème Svecia
2 msk majonnäs,
gärna hemlagad (s. 27)
1 dl crème fraiche
1/2 dl kvarg, 10 %
1 msk grovkornig fransk senap
1 dl riven Svecia

Honungsrostade nötter:
1 1/2 dl nötter, t.ex. hassel-,
pinje-, valnötter
eller pistaschmandel
2 tsk strösocker
1/2 msk flytande honung
1/2 msk rosmarin,
repad från kvist
1 liten klick svenskt smör
flingsalt

Gör så här

1. Klipp av blasten någon cm från rödbetan. Tvätta rödbetorna och lägg i en kastrull. Täck med vatten och låt koka på svag värme under lock tills mjuka, det brukar ta 35–40 minuter för medelstora rödbetor. Lägg därför de största rödbetorna i botten på kastrullen. Dela inte rödbetorna före kokning för då tappar de sin röda färg och även en del av sin smak.

2. Rör ihop ingredienserna till Crème Svecia och smaka av med salt och peppar.

3. Rosta nötterna i en panna i ett par minuter. Sväng runt lite då och då. Tillsätt socker som snabbt smälter. Häll på honung och rör i rosmarin samt en klick smör. Nu gäller det att snabbt röra runt bland nötterna och hälla upp dem på ett bakplåtspapper. Strö på flingsalt medan de fortfarande är heta.

4. När rödbetorna är färdiga brukar jag skölja dem en gång i kallt vatten och sedan skala dem. Det är enklast att trycka bort skalet med händerna. Klyfta rödbetorna och lägg på ett stort fat. Blanda ihop olja och citron och slå över rödbetorna. Krydda med salt och peppar. Blanda ner spenat, krasse eller rödbetsskott strax före servering. Toppa med honungsrostade nötter och bjud Crème Svecia till.

Tips!

Dryckestips: Vit frisk Riesling, av Spätlese Trocken-typ.

sallad,vegetariskt