Silltårta med kavringsbotten
- 8 portioner
- Lättlagat
- Över 45 min
Ingredienser
3 gelatinblad
1 burk matjessill (125 g)
1 knippe gräslök
2 dl Crème Fraiche
½ rödlök
60 g vit stenbitsrom
Tårtbotten:
8 skivor kavring
100 g smält smör
Gör så här
Mixa kavring med en mixerstav tills den blivit fina smulor. Smält smör och blanda med kavringsmulorna. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbara kanter. Tryck den en bit upp på kanten. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Finhacka matjessill, rödlök och gräslök (spara lite gräslök till garnering). Blanda detta med crème fraiche i en bunke.
Gelatinbladen ska läggas i blöt i kallt vatten en stund. Sedan vrider man ur dem och smälter dem med några droppar vatten på svag värme. Ta lite av crème fraiche-blandningen och häll över i en kopp och blanda med gelatinet. Häll sedan tillbaka i bunken med crème fraiche-blandningen och blanda runt. Fördela smeten över kavringsbottnen. Ställ kallt minst 2 timmar. Dekorera med stenbitsrom, hackad gräslök och blommor precis innan servering.
Tips!
Det går bra att förbereda silltårtan redan dagen innan.
huvudratt,pask
