Silltårta med kavringsbotten

  • 8 portioner
  • Lättlagat
  • Över 45 min

Ingredienser

3 gelatinblad
1 burk matjessill (125 g)
1 knippe gräslök
2 dl Crème Fraiche
½ rödlök
60 g vit stenbitsrom

Tårtbotten:
8 skivor kavring
100 g smält smör

Gör så här

Mixa kavring med en mixerstav tills den blivit fina smulor. Smält smör och blanda med kavringsmulorna. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbara kanter. Tryck den en bit upp på kanten. Blötlägg gelatinbladen  i kallt vatten i ca 10 minuter. Finhacka matjessill, rödlök och gräslök (spara lite gräslök till garnering). Blanda detta med crème fraiche i en bunke.

Gelatinbladen ska läggas i blöt i kallt vatten en stund. Sedan vrider man ur dem och smälter dem med några droppar vatten på svag värme. Ta lite av crème fraiche-blandningen och häll över i en kopp och blanda med gelatinet. Häll sedan tillbaka i bunken med crème fraiche-blandningen och blanda runt. Fördela smeten över kavringsbottnen. Ställ kallt minst 2 timmar. Dekorera med stenbitsrom, hackad gräslök och blommor precis innan servering.

Tips!

Det går bra att förbereda silltårtan redan dagen innan.

huvudratt,pask