Skånsk äppelkaka med vaniljsås

  • 4 portioner
  • Lättlagat
  • Max 30 min

Ingredienser

Äppelkaka:
1 kg äpplen från Österlen
Ca 2 dl socker
1 msk kanel
2 dl ströbröd
100 g smör

Vaniljsås:
2,5 dl vispgrädde + ½ dl innan servering
100 g socker
1 vaniljstång
3 äggulor

Gör så här

Äppelkaka:
Skala och skiva äpplena. Varva de skalade äpplena med socker, kanel och ströbröd i en form. Avsluta med hyvlat smör på toppen. Baka äppelkakan i ugn i 175 grader tills äpplena är mjuka och kakan fått fin färg.

Vaniljsås:
Koka upp grädde med socker och vaniljstång. Vid kokning tillsätt äggulor, låt koka upp och ta av från plattan, låt svalna. Blanda sedan i ½ dl uppvispad grädde innan servering.

 

efterratt