Smörkola med nötter och flingsalt

  • 60 st
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

100 g Smör
2 dl Vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk glukos
100 g blandade nötter
flingsalt

Gör så här

Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull. Häll i grädde, socker, sirap och glukos. Låt puttra tills temperaturen är ca 125°. Rosta nötterna i en varm stekpanna. Lägg dem i en ren handduk och gnugga av skalen. Blanda ner nötterna i kolan. Lägg bakplåtspapper i en form, ca 30 x 20 cm. Häll kolan i formen och strö över flingsalt. Låt kolan stelna och skär sedan i bitar. För extra fina kolor så slå in dem i bakplåtspapper eller cellofan.

Tips!

Har du ingen termometer hemma går det bra att göra ett kulprov för att se om kolan är klar. Häll lite kola i ett glas med kallt vatten. Låt svalna. Går den att forma till en kula blir det en mjuk kola. Vill man ha den lite hårdare ska den nästan gå att bryta sönder.

efterratt,jul