Svamppaj

  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

Pajdeg:
1 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
125 g rumstempererat smör
2 msk vatten
1 äggvita

Fyllning:

1 1/2 liter svamp, t ex kantareller,
Karl Johan, taggsvamp
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 äpplen, gärna Ingrid Marie
1 dl finskuren bladpersilja
3 dl Matlagningsgrädde
2 ägg
salt och svartpeppar
1 dl riven ost

Gör så här

Blanda ihop mjölsorterna. Arbeta in smöret och vattnet. Låt degen vila 30 minuter. Kavla eller tryck ut degen och klä en smord pajform (23 cm i diameter). Pensla med äggvita och nagga med gaffel. Förgrädda i ugn, 175°, i 10 minuter.

Ansa svampen och dela i grova bitar. Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Skala och skär äpplena i 1 centimeters kuber. Fräs löken i smör, tillsätt svampen och bryn i 5 minuter. Slå över grädden och låt koka ihop i 3 minuter. Ta av från plattan och rör ner äppelbitarna, persiljan och smaka av med salt och svartpeppar. Låt svalna en aning och vänd ner äggen. Slå fyllningen i pajskalet, strö över osten och grädda i ugn, 175°, 25–30 minuter.

Täck eventuellt pajen med folie i slutet av gräddningen om pajen blir mörk. Servera gärna med grönsallad.

vegetariskt