Ugnsbakad lax med lingon- och ingefärstäcke

  • 4 portioner
  • Lättlagat
  • Över 45 min

Ingredienser

1 dl ättika
2 dl strösocker
3 dl vatten
5 morötter
8 mjöliga potatisar
5 palsternackor
3 dl Mjölk
2 msk Smör
salt och peppar
600 g färsk lax
2 dl Crème Fraiche
½ dl frysta lingon
2 tsk ingefära
salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Koka upp vattnet till morötterna och ta bort från värmen. Rör i socker och ättika. Hyvla morötterna tunt och blanda i. Skala potatis och palsternackor. Skär i lika stora bitar. Koka i saltat vatten tills de blir mjuka. Häll av vattnet, mosa och rör i mjölk och smör. Krydda med salt och peppar. Lägg laxen
en ugnsfast form. Rör ihop crème fraiche med lingon och ingefära. Smaka av med salt och peppar. Bred ut över laxen och ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Servera laxen med mos och picklade morötter.

huvudratt