Vaniljbullar med saffransdoft

  • 20 stycken
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

100 g Smör
2 dl Mjölk 3%
25 g jäst
1/2 krm salt
1/2 dl socker
1 tsk mald kardemumma
1 kuvert saffran (1/2 g)
1 ägg
7 dl mjöl

Vaniljkräm:
1 1/2 dl Mellan- eller Matlagningsgrädde
1 1/2 msk vetemjöl
1/2 msk socker
1 ägg
1 msk vaniljsocker

Till pensling:
ägg
strösocker

Gör så här

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Häll på resten av spadet, salt, socker, kardemumma, saffran, ägg och nästan allt mjöl. Arbeta samman degen. Låt jäsa i 30 minuter. Rör ned mjöl och socker i grädden och koka blandningen i 2-3 minuter under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör ned ägget, hetta sedan upp krämen så den tjocknar. Ta den från värmen, rör ned vaniljsockret och vispa krämen sval. Ta upp degen på mjölat bakbord, kavla ut en kaka på 40×50 cm. Skär 20 rutor. Lägg en klick kräm i mitten och vik ihop bullarna. Lägg dem med skarven nedåt i bullformar. Ställ på plåt med höga kanter. Jäs i 30 minuter. Pensla med ägg, grädda i 225° i 10 minuter. Doppa bullarna i strösocker.

jul