Vaniljmarinerat ankbröst med potatiskaka, bönragu med sidfläsk och mustig dillsås

  • 4 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

Ankbröst:
2 ankbröst
4 dl Äkta vaniljyoghurt
2 msk salt
svartpeppar

Potatiskaka:
1,2 kg varm, kokt potatis
300 g smält smör
1 dl Vispgrädde
salt och svartpeppar

Bönragu med sidfläsk:
200 g sidfläsk, skuret i 1 cm kuber
2 dl kokta svarta bönor

Dillsås:
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl hackad gul lök
2 msk strimlad fänkål
2 msk dillfrön
1 msk strösocker
1 dl rött vin
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk färsk mejram
salt och svartpeppar

Gör så här

Skär ett par snitt i fettet på ankan. Marinera i yoghurt och salt i 6 timmar. Skölj av ankbrösten och torka av med papper. Peppra brösten och bryn dem i varm och torr stekpanna. Börja med skinnsidan. Stek dem klart i ugn, 150°, till en innertemperatur på 56°. Ta ut och låt köttet vila.

Potatiskaka:
Mosa potatisen grovt, blanda med smör och grädde. Smaka av med salt och peppar. Täck insidan av en brödform med plastfilm, lägg i potatisen och lägg under press (detta kan göras dagen innan). Skär potatiskakan i bitar och värm dem i ugn, 250°.

Bönragu med sidfläsk:
Stek fläsket i en torr varm stekpanna ca 5 minuter. Tillsätt bönorna och värm det tillsammans.

Dillsås:
Fräs vitlök, gul lök, fänkål och dillfrön i smör. Tillsätt socker och det låt smälta. Tillsätt därefter vinet och låt koka in, ca 3 minuter. Häll i fonden och låt sjuda ca 10 minuter. Sila såsen, smaka av med salt och peppar.

Skär upp köttet i skivor och severa med tillbehören.

huvudratt