Variation på blomkål

  • 4 portioner
  • Medel
  • Över 45 min

Ingredienser

Marinerad blomkål:
¼ blomkålshuvud
½ schalottenlök
1 msk kallpressad rapsolja
½ -1 msk vit balsamicovinäger
salt och vitpeppar

Blomkålspuré:
3/4 blomkålshuvud
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
50 g smör
citronsaft
salt och vitpeppar

Stekt blomkål:
1 blomkålshuvud
citronskal
salt och vitpeppar

Blomkålssoppa:
¾ blomkålshuvud
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 liter mjölk
citronsaft
salt och vitpeppar

Garnering:
1 ask smörgåskrasse

100% Nyår

Gör så här

Dela blomkålen i små buketter och hacka en halv schalottenlök. Blanda lök och blomkål och marinera i rapsolja, vinäger samt salt och peppar.

Skär ner blomkålen. Hacka schalottenlök och vitlök. Fräs blomkålen, löken och vitlöken i en gryta. Slå sedan på vatten och koka det mjukt. Häll av vattnet och mixa blomkålen med smör till en slätt puré. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.

Skiva blomkålshuvudet i fyra skivor och stek skivorna i smör. Strö på rivet citronskal, salt och peppar.  Baka sedan klart i ugn i 150° i 5 minuter.

Dela blomkålen i buketter och fräs dem med hackad schalottenlök och vitlök, slå på mjölk och koka tills kålen är mjuk. Mixa till en slät soppa och smaka av med salt, vitpeppar och lite citronsaft

Lägg upp den stekta blomkålen och lägg på purén samt den marinerade blomkålen ovanpå. Servera soppan bredvid i små skålar. Garnera med krasse.

forratt,vegetariskt