Viltfärsbiffar med oströsti och trattkantarellsås

  • 4 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

1 dl Mjölk
1/2 dl ströbröd
1 gul lök
1 msk Smör
7 krossade enbär
1 tsk timjan
500 g viltfärs, t ex älg
200 g fläskfärs
1 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2 ägg
1/2 dl hackad bladpersilja
Smör

Sås:
1 liter färska trattkantareller
eller ca 1 dl torkade, hackade
2 dl vatten
1 schalottenlök
1 msk Smör
4 krossade enbär
2 dl Vispgrädde
1 1/2 msk kalvfond
2 tsk kinesisk soja
2 tsk messmör
ev 1-2 tsk vinbärsgelé
1 msk vetemjöl
salt och svartpeppar

Rösti:
750 g potatis, mjölig sort
1 gul lök
1 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2 msk Smör
3 dl grovriven ost, Allerum Herrgård

Gör så här

Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla några minuter. Skala och hacka löken. Fräs den i smör några minuter. Tillsätt krossade enbär och timjan, ställ åt sidan. Blanda vilt- och fläskfärs med salt, peppar och ägg. Tillsätt ströbrödet och lökblandningen. Tillsätt persiljan sist. Forma till biffar och stek i smör.

Ansa de färska trattkantarellerna. Fräs dem i smör tills all vätska försvunnit. Lägg åt sidan. Eller: Lägg de torkade trattkantarellerna i en kopp. Häll på 2 dl hett vatten och låt stå ca 30 minuter. Sila av svampen och spara blötläggningsvattnet. Skala och hacka schalottenlöken. Fräs i smör i en stekpanna, tillsätt svampen och enbären. Tillsätt vatten eller blötläggningsvattnet + vatten tills det blir 2 dl, grädde, fond och smaksättning. Koka upp. Tillsätt vetemjöl utrört i 1 msk vatten. Låt sjuda 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Skala och riv potatis och lök grovt. Blanda med salt och peppar och stek hälften av potatisen i en stekpanna, gärna teflon, tills det börjar mjukna. Vänd ner hälften av osten och platta till i pannan till en rösti. Stek till fin yta, ca 3 minuter per sida, gärna med lock. Dela kakan i 4 delar och stek på andra sidan. Stek resten av potatisen på samma sätt.

Servera med stekt blandad svamp, grovhackad persilja och Allerum Herrgård.

huvudratt